Nieuws

Nieuws van Parnassia

16 mei 2022

voetbal+200X200.jpg

Van vette slidings en panna’s tot gezelligheid en voetbalhumor. Afgelopen dinsdag organiseerde Parnassia in samenwerking met ADO Den Haag in de Maatschappij het 2e Parnassia voetbaltoernooi. Een toernooi voor de verbinding met én het herstel van cliënten.

“Scheidsrechters! Laat de wedstrijden maar beginnen", schreeuwt de omroeper door de luidspreker. Het is dinsdag 10 mei half drie als op het terrein van HVV Laakkwartier het Parnassia voetbaltoernooi van start gaat. André van Duin, ervaringswerker bij Parnassia en mede-organisator, staat op veld 2 met de fluit in zijn mond. Hij draagt een fel geel scheidsrechterstenue en blaast voor het begin. Sliding hier, sliding daar, nog een forse tackle, het gaat er fel aan toe, maar ook met een knipoog. “Ik ga de VAR even roepen”, roept André als hij niet goed ziet of de bal uit is.

Je fluit als een kanarie

André doet dit werk al 7 jaar. Hij begeleidt een groep cliënten van Parnassia en geeft onder andere voetbaltraining en fitnesstraining. Daarnaast organiseert André samen met ADO ook dit jaarlijkse Parnassia voetbaltoernooi. Een 3-daags toernooi in april, mei en juni. Het Parnassia team bestaat onder andere uit cliënten uit de wijkteams en epa-cliënten. "De cliënten vinden het heel leuk", zegt André met een Haagse tongval. "Mensen komen in contact met elkaar. Het bewegen is natuurlijk ook goed voor ze, maar het gaat vooral om de gezelligheid. “Je fluit als een kanarie met dat gele shirt”, roept een man langs de kant. André kan er om lachen. De sfeer is ontspannen.   

Net als Arjan Robben

"Ik vind het leuk", mompelt Martijn zachtjes. Hij staart naar de grond en rent vervolgens als Arjen Robben in zijn goede tijd het veld in. Martijn neemt deel namens een team van Horizon Jeugdzorg, een instelling waar jongeren met complexe ontwikkelings-, leer-, en/of gedragsproblemen. Als de wedstrijd van Horizon is afgelopen, staat Martijn uit te hijgen langs de kant. Hij straalt en zegt trots; “Ik draaide volop weg bij die gast man en gaf hem een panna, niet normaal”. Dat de youngsters van Horizon het potje met 8-1 verliezen, mag de pret niet drukken.

Opgenomen en suïcidaal

Als de voorronden afgelopen zijn, zit André rustig in de kantine. Op de achtergrond klinkt een accordeon en een volkse zangstem. “Weet je. Ik ken een jongen die bij ons kwam van de opname. Zat aan de drugs. Hij was met een crisis opgenomen en suïcidaal. Een harde kluif. Nu doet hij een opleiding tot elektromonteur en heeft hij een eigen woning. Hij werkt vier dagen. Ik ga binnenkort op de koffie, maar dat kan alleen na vier uur omdat hij aan het werk is. Prachtig toch?!”

Het taboe doorbreken

Hoofdorganisator van het toernooi is ADO Den Haag in de Maatschappij. Aanwezig van die partij is Lewis Walker, projectmanager. “De sfeer is deze keer echt top”, zegt hij met een Belgisch accent. "Het is heel vriendschappelijk. Je ziet iedereen genieten. Er worden heel veel grapjes gemaakt, dat is waar het allemaal om gaat toch? Het doel van het toernooi is ook een beetje om het taboe over  deze doelgroep te doorbreken. Het zijn mensen zoals jij en ik. Het is gewoon leuk om ze allemaal te zien voetballen en ze samen te brengen.”

De vlam in de pan

“Wij spelen elke vrijdagmiddag op een veld van voetbalvereniging ODB, en 1x per maand met ADO, dan geeft Lewis training”, zegt André. “We doen vanalles. Als het warm weer is gaan we met z’n allen zwemmen bij Madestein. Ik heb ook een groepsapp en soms gaan we samen vissen. Als ik een keer op vrijdag vrij ben, dan neemt mijn collega Jerry het over. Dan gaat het gewoon door. Herstel ten top dat het zo draait.” André trapte zelf ook graag een balletje, maar heeft last van slijtage aan zijn rug. Mede omdat het er af en toe fel aan toe gaat, is hij scheidrechter geworden. “Soms zijn ze te fanatiek, dan slaat de vlam in de pan. Ze zijn gedreven om te winnen. Hoort er een beetje bij.”

Invulling aan het leven van cliënten

Dinsdag 7 juni is het laatste toernooi in de drieluik. “Eigenlijk wil ik dat de mensen elke maand gaan komen”, zegt André tot slot. “Dat is wel de doelstelling voor komende tijd. Dat zou harstikke leuk zijn. Je hoort van iedereen, zowel begeleiders als cliënten, dat ze met plezier komen en dat het invulling geeft aan hun leven.“ Dan gaat het laatste fluitsignaal. Het team van André verliest de finale met 3-1. Het toernooi is afgelopen. André maakt nog een praatje hier en daar. Martijn van Horizon loopt ook nog even langs. “Oh yo, ik schoot nog op de paal man!” Zijn team verliest ook de laatste pot, maar hij wandelt met een big smile van het veld.

Het voetbalteam van Parnassia is tot stand gekomen door giften van de Vrienden van Parnassia Groep. Wil je informatie over voetballen met Parnassia of wil je zelf mee doen, of ken je een client die mee wilt doen? Neem gerust contact op met André van Duin: Mail: a.vanduijn@parnassia.nl Tel: 0610831748