paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

Castricum+overzichtsfoto+849+x+424.jpg
21 maart 2024

‘Samenwerking met familie en naasten moet vanzelfsprekend worden’

Deze week is het de Week van de Psychiatrie. Heel veel mensen zetten zich dagelijks belangeloos en met grote betrokkenheid in voor mensen met vaak ernstige psychische problemen. Een van hen is Aart Fokkema. Een gesprek met hem over de Familieraad Noord-Holland. 

In 2018 startte hij bij de Familieraad Haaglanden. Na zijn verhuizing naar het Noorden van het land werd hij in 2022 voorzitter van de Familieraad Noord-Holland. Toen een van zijn dierbaren met ernstige psychische klachten werd opgenomen, realiseerde hij zich wat een enorme impact dit had op alle betrokkenen. Hij zag dat je niet alles in je eentje kunt oplossen. Het zorgde ervoor dat hij een bijdrage wilde leveren aan alle uitdagingen die er zijn als een van je dierbaren ernstig ziek wordt.

Een klein leven
Hoe betrek je familie en naasten bij een behandeling? Ook al wil de cliënt het bijvoorbeeld zelf niet. Voor hulpverleners is dat vaak lastig. Want privacy is een groot goed. Wat kan wel en wat kan niet? ‘Het betrekken van familie en naasten kost tijd en aandacht,’ vertelt Aart. ‘En we weten allemaal hoe hoog de druk in de zorg is, dus het schiet er vaak bij in, dat is jammer.’ De uitdaging bij Aart ligt bij het verbeteren van die samenwerking. Het moet veel meer een vanzelfsprekendheid worden. Daar zet hij zich voor in. ‘Met een mooi woord heet dit triadisch werken,’ zegt Aart. ‘Het houdt in dat de cliënt, de naaste(n) en de hulpverlener(s) met elkaar overleggen om samen het herstel van de cliënt te ondersteunen,’ Hij vervolgt: ‘ik zie heel veel mensen heel hard werken. Er gaan dingen goed, maar er gaan ook dingen niet goed.’ Zijn droom is dat ernstig zieke mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben zodat ze een waardevol en zinvol leven kunnen leiden, ook al is het een klein leven.

Wil je meer weten?
Heb je een familielid of naaste die in behandeling is en zou je meer willen doen? Dan heeft Aart een oproep. ‘We kunnen iedereen gebruiken die zich wil inzetten om de zorg te verbeteren. Dus kom erbij! Er is geen speciale opleiding voor nodig, anders dan eigen kennis en ervaring. En iedere keer als we met elkaar wat bereiken, ga je met een tevreden gevoel naar huis. Hoe mooi is dat?
Meer weten? Mail naar Familieraad Noord-Holland.