Ouderenpsychiatrie kop

Ouderenpsychiatrie

Ouderenpsychiatrie

Ouder worden zorgt voor allerlei veranderingen. Deze veranderingen komen in een bepaalde levensfase voor. Hierdoor kunnen psychische aandoeningen op oudere leeftijd ontstaan of tot uiting komen. Psychische hulpverlening aan ouderen vraagt soms om een andere manier van behandeling en een specifieke aanpak. Ouderenpsychiatrie is gespecialiseerd in psychiatrische problematiek in combinatie fysieke, cognitieve problemen en levensfaseproblemen. 

Problemen of klachten bij het ouder worden

Soms kunnen er problemen of klachten ontstaan bij het ouder worden:

 • Lichamelijke aandoeningen, 
 • Levensfaseproblematiek, 
 • Vermindering van gehoor, 
 • Vermindering van zicht, 
 • Cognitieve problemen,
 • Functionele veranderingen

Wij bieden behandeling en begeleiding bij psychiatrische problematiek in combinatie met levensfase, lichamelijke en/of neurocognitieve problematiek. We bieden ambulante en klinische hulp in de vorm van behandeling en diagnostiek voor cliënten van ongeveer 65 jaar en ouder. 

Begeleiding

De begeleiding van deze oudere volwassenen in deze levensfase is gelukkig goed mogelijk. Een eerste goed stap is hulp zoeken, bijv. bij jouw huisarts. Deze kijkt samen met je wat je het beste kan helpen en indien nodig zal de huisarts bij psychische problemen doorverwijzen naar bijvoorbeeld Parnassia Groep voor gespecialiseerde hulp.

Ouderenpsychiatrie richt zich op alle psychische problemen bij ouderen. Psychogeriatrie houdt zich bezig met aandoeningen die samenhangen met achteruitgang van het geheugen, zoals bij dementie

Tijdens behandeling van jouw klachten is zowel aandacht voor de psychische, lichamelijke als ook de sociale veranderingen die verband houden met het ouder worden. Je kunt hiervoor terecht bij de geriatrie-teams, DOC-teams of onze ouderenkliniek

Wat zijn de klachten?

Als je al enige tijd last hebt van onderstaande symptomen is het raadzaam om deze met je huisarts te bespreken. Deze klachten zijn niet strikt leeftijdsgebonden. De huisarts ziet op het spreekuur vaak mensen van 60 jaar en ouder, maar ook jongere mensen kunnen deze klachten ontwikkelen.  
De huisarts kan zorgen voor een doorverwijzing. Parnassia is gespecialiseerd in zorg en behandeling van psychische aandoeningen en of psychiatrische problemen bij oudere volwassenen.

Herken je deze klachten?

 • somberheid, neerslachtig, nergens plezier aan beleven, schuldgevoelens, denken aan de dood
 • bijzondere klachten, klachten die iemand als raar of merkwaardig zou omschrijven. Stemmen horen, vreemde dingen horen, zien of ruiken zijn daar voorbeelden van
 • moeite om het gebruik van alcohol, kalmeringsmiddelen en pijnstillers te beperken, in controle te houden
 • voortdurende gevoelens van angst, gespannenheid, piekeren, of kortdurende aanvallen van angst en paniek
 • vergeetachtigheid en verwardheid
 • lichamelijke klachten die niet goed medisch verklaard kunnen worden

Dit is geen volledige opsomming, maar geeft wel een algemene indruk van klachten waarmee oudere volwassenen zich bij de huisarts melden.

Verwijzing

Heb je al enige tijd last van genoemde klachten? Ga dan naar de huisarts om ze te bespreken. Deze klachten kunnen een grote invloed op jouw dagelijkse leven hebben. Jouw huisarts is degene die kan inschatten of je doorverwezen moet worden voor verdere behandeling. Deze behandeling kan bestaan uit medicijnen, gesprekken (psychotherapie), sociale en praktische ondersteuning en andere vormen van therapie.

Heb je al een verwijsbrief? Dan kun je je ook direct online aanmelden.

Beluister de podcast over het geriatrieteam

In de podcast maak je kennis met het geriatrieteam van Parnassia. Dit is een specialistisch team dat zich bezig houdt met diagnostiek en behadeling van meervoudige problematiek bij ouderen, met name gericht op cognitieve problemen. Bijvoorbeeld geheugenproblemen of aandachtsproblemen, in combinatie met een psychiatrie verleden, verslaving, sociale problemen of somatische klachten. Hoe gaat het team te werk, en waarom werken ze op deze manier?

Beluister de podcast