Heb ik een verstandelijke beperking en psychische klachten kop

Heb ik een verstandelijke beperking en psychische klachten

Heb ik een verstandelijke beperking en psychische klachten

In Nederland hebben ongeveer 2,2 miljoen mensen een verstandelijke beperking. Dat houdt in dat hun IQ lager is dan 85. Van deze groep heeft 30 tot 50% van de mensen psychische klachten, zoals angst, somberheid of onrust.

Diagnose

Herken jij jezelf in deze klachten? Of ken je iemand anders die daaraan voldoet? Om tot een goede diagnose te komen, hebben wij twee testen.

Intelligentietest
Deze test geeft een goed beeld of je een verstandelijke beperking heeft. We zien dan ook of verder onderzoek nodig is.

Psychische test
De psychische kant brengen wij op verschillende manieren in kaart. Bijvoorbeeld door gesprekken of vragenlijsten (samen) invullen.

Met deze twee testen zorgen wij voor een goede diagnose.

Psychische klachten en jouw omgeving

Heb jij een verstandelijke beperking en psychische klachten? Je merkt misschien dat andere Nederlanders nog veel onbegrip hebben voor mensen zoals jou.  Dit komt doordat:

  • niet gelijk duidelijk is dat je een verstandelijke beperking hebt
  • jouw psychische klachten anders zijn dan bij andere Nederlanders

De gemiddelde Nederlander legt jouw gedrag dan verkeerd uit. Hierdoor heb je minder kans op een goede en snelle behandeling. Jij en je naasten zijn dan vaak langer (over)belast.

Klinisch Centrum Nootdorp

Klinisch centrum Nootdorp is een behandelcentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking en bijkomende psychiatrische stoornissen. De kliniek is opgericht door Ipse de Bruggen (VG) samen met Parnassia Groep.