paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

Goede Zelfzorg - c) Franciska van den Berg

Ik wil je uitnodigen: 

Stel jezelf af en toe de vragen: 

  • Wát koester ik? 
  • Waar hóu ik van?
  • Wat vind ik léuk om te doen?
  • Wat ambieer ik?
  • En is dat goed voor mij?

Met mezelf als voorbeeld…

Zo hou ik erg van schrijven
Ik heb een Pássie voor schrijven.
Soms beheerst het schrijven, het genot, én de verslaving eraan, mijn leven.
Wanneer alles moet wijken.

Uitpuilende wasmanden, rennen om mijn kind van school...
Ik nergens anders aan toe kom. Als ik deze passie niet begrens, is zelfs deze - op het oog onschuldige verslaving - niet goed voor mij.

De zwaarte van het uitdenken, maar nog meer het intens plezier en diep genot om met de juiste woorden uitdrukking te kunnen geven aan al dat leeft in mij. En ik kan natuurlijk ook weer niet normaal schrijven... 

Alles wordt beschouwd, herkauwd en verteerd. Alles gelinkt aan:

  • Vroeger mijn trauma's
  • Wilde mijn ziekte leren begrijpen, mezelf daarin en herstellen…
  • En tegenwoordig gelinkt aan het ideale leven dat ik zou willen leven, dat waar ik van droom; éerst dat opgetekend, en dán ... [dán ga ik dat leven leven, écht]. 
  • Zo zijn er nog 1001 onderwerpen 
  • Mijn boek mijn ideaal. En als ik ergens voor ga... JA! 

En ja, het is een brei in mij met mijn ADHD. Plus die gevoeligheden van mijn hoogsensitiviteit met al die verstopte emoties en diepzinnigheid, die ik graag eerst even op papier verwerk. En mijn kasten puilen uit met al mijn schrijfsels van de afgelopen 20 jaar. Een doorn, ik wil vrij...

Schrijven, schrijven, schrijven. Terwijl ik zo graag uit mijn hoofd en ín mijn leven wil. Die wens plopt steeds weer op; maar hóe dan? Er zitten te weinig uren in mijn dagen. Het moet niet zotter worden. Ik wil een doorbraak. Mijn boek klaar. 

Precies dat waar ik altijd op vastliep met alles. Het vastbijten. Maar dit betreft echt mijn allerdiepste wens ooit. Voor ik sterf boek op de plank daarna pas echt bevrijd.

Dus ik vraag aan mijzelf: ‘Sta hier eens bij stil’... 
Is dit mijn échte waarheid, klopt dit wel? Is er iets wat je niet ziet? Vertel het me maar...

Wát koester ik?
Ik wil mijn doel, mijn boek bereiken, liever dag en nacht schrijven 'tot het klaar', dus allerlei leuke cursussen opgezegd, vriendschappen op lage pitjes. De keerzijde van mijn passie. Andere behoeftes als gezin, wandelen, fietsen, gezond eten, fit zijn en yoga, of creatieve uitingen als schilderen, fotografie, kleien en graag sociaal samenzijn… tja; een mens moet keuzes maken.

Wát koester ik? En is dat goed voor mij?
Het schrijven van een boek, mijn grootste passie, kan nog jaren duren. Ja ik wil focus, maar niet stoppen met leven tot het af is. Mijn beste leven leven in het hier en nu met oog voor. Dus ik gooi alle behoeftes in de mix en ga voor de juiste balans op weg naar écht hersteld.