paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

‘Time’; – een koestering in de tijd. - Frank Lieffering

8 januari 2016: op de eerste dag van een driedaags uitje naar Kampen loop ik door de Oudestraat en ontwaar een CD en Grammofoonplatenzaak: Blue Music. Dat is wel aan mij besteed en ik loop binnen. Alleen de eigenaar is aanwezig. Op het moment dat ik mij wat langer ophoud bij de bak met albums van David Bowie heeft de eigenaar muziek opgezet. Na eerst niets in de gaten te hebben gehad besef ik ineens: ‘Dit is ontegenzeggelijk de stem van David Bowie, maar het klinkt allemaal erg sinister!’ Nadere inlichtingen bij de eigenaar bevestigen dat dit de nieuwe CD van Bowie is met de titel ‘Blackstar’ er aan toevoegend dat Bowie als herboren klinkt. Het klonk inderdaad wat triest, maar wel goed. Toch gelijk maar aangeschaft.

Op 10 januari 2016 bij thuiskomst direct in de CD speler gestopt. Ondanks de sinistere klanken is dit inderdaad wel een nieuwe Bowie. In sommige stukken is de ouwe ook nog wel te horen, maar het is in ieder geval even wennen. Met die gedachte ga ik met een gerust hart slapen.

Maandagochtend 11 januari 2016; na mijn dagelijkse ochtend ritueel te hebben gedaan check ik via de computer even de hot items uit het nieuws: David Bowie overleden.

Ik kreeg het er ontzettend koud van en heb ‘Blackstar’ een week niet meer durven aanraken. 

Een zelfde ervaring, maar dan met positieve kippenvel, bezorgde Bowie mij vele jaren eerder met het nummer ‘Time’ tijdens de Glass Spider Tour op 31 mei 1987. Op het moment van plaatsvinden was dat Bowie’s grootst opgezette tournee ooit met meer dan zes miljoen bezoekers wereldwijd. Deze tournee was van grote invloed op de immense decors van andere artiesten nadien. Het was pure theater compleet met acteurs en dansers. Het podium werd gevormd door een reusachtige glazen spin met meterslange poten die tot aan het grasveld reikten. Bovenop dit vaak sprookjesachtig mooie gevaarte stond Bowie daar ineens in het licht bij aanvang van ‘Time’. Na een paar regels gezongen te hebben spreiden zich automatisch  twee grote vleugels uit als was hij een engel…………………………………. Take your time- Neem de tijd

Dit moment raakte mij in januari 2016, de video terugdraaiend, zo emotioneel dat ik het niet meer droog kon houden. De Glass Spider Tour koesterde ik al als de beste show ever van een popartiest, maar na zijn dood is ‘Time’ daar inmiddels het summum van geworden.

Vervolgens heb ik het ook weer aangedurfd om ‘Blackstar’ te draaien waarin hij duidelijk zijn naderende dood aankondigt en heb ik de tijd genomen met dank aan David Bowie.
David Bowie is op ieder gegeven moment in de tijd een gegeven moment in de tijd. (Citaat uit David Bowie IS)