Depressie kop

Depressie bij ouderen

Depressie bij ouderen

Word je als oudere volwassene minder mobiel? Krijg je opeens last van jouw gezondheid? Dan voel je je misschien somber. Veel ouderen hebben stemmingsproblemen. Een depressie of een andere stemmingsstoornis is erg vervelend. Vraag ons gerust om hulp of advies.

Depressie (depressieve stoornis) kent verschillende vormen, waarbij de mate van ernst kan variëren van een lichte, tot een matige of ernstige depressie en ook het beloop kan variëren. Een depressie komt voor bij ongeveer 2% van de ouderen. Een depressie komt bij ouderen met een migratieachtergrond, ouderen in het algemeen ziekenhuis en verpleeghuis, en op oudere leeftijd (> 80-85 jaar) vaker voor. 

Depressie en lichamelijke klachten

Jouw klachten zijn bijna gelijk aan die van jongere volwassenen. Alleen de lichamelijke klachten verschillen. Die zijn heftiger.

  • Je piekert vaker over je gezondheid
  • Je wordt vroeger wakker
  • Je eet slechter
  • Je bent vaak moe

Door deze klachten heb je moeite met bijvoorbeeld wassen, aankleden, boodschappen doen, eten, hobby's en sociale contacten.

Depressielijn; voor een luisterend oor en advies

De hulptelefoon (088 505 43 34) van de Depressievereniging staat open voor iedereen met een depressie of hun naasten. Als je belt, krijgt je een ervaringsdeskundige vrijwilliger aan de telefoon. Hier kun je je verhaal kwijt of om advies vragen. Vanuit hun eigen ervaring denken de mensen van de Depressielijn met je mee over wat een goede volgende stap voor je zou zijn.

Op de volgende tijden zit er iemand voor u klaar:

  • 10.00 uur – 12.30 uur
  • 14.30 uur – 17.00 uur
  • 19.00 uur – 21.00 uur

Het telefoonnummer is 088 505 43 34.
De kosten voor deze lijn zijn de gebruikelijke belkosten. Mailen naar de Depressielijn kan ook als je dat prettiger vindt. Ook dan zal een van de ervaringsdeskundige vrijwilligers uw vraag beantwoorden.