paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

2022-08-29_14-49-52.png
02 mei 2022

Klinisch Centrum Nootdorp: specialist in combi-behandeling lvb en psychische problemen

Wat staat op de voorgrond: de verstandelijke beperking of de psychiatrie? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt, maar eigenlijk niet te beantwoorden is, zegt Annemiek Verstappen, klinisch psycholoog bij Parnassia en manager zorg bij Klinisch Centrum Nootdorp, in het interview in Zorgvisie. “Wij werken op het snijvlak.”

Mensen met een lvb en psychische problemen doorverwijzen naar de gehandicaptenzorg heeft tot gevolg dat de psychische klachten niet behandeld worden. En andersom is er binnen de psychiatrie te weinig kennis en aandacht voor de begeleiding en communicatie van mensen met een verstandelijke beperking. De oplossing: Klinisch Centrum Nootdorp. Daar werken collega’s uit beide disciplines samen onder 1 dak voor dezelfde doelgroep met een gespecialiseerd aanbod. Ipse De Bruggen brengt alle kennis over de gehandicaptenzorg in aldus Ilse van Esch, directeur van Klinisch Centrum Nootdorp en directeur Volwassenenzorg bij Ipse de Bruggen. Parnassia zorgt voor de psychische begeleiding.

Iedereen is het op papier met elkaar eens dat de mens die zorg nodig heeft voorop moet staan, maar in de praktijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan vertelt Ilse van Esch van Ipse De Bruggen. Gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg hebben eigen toetsingskaders. Op papier matcht Klinisch Centrum Nootdorp daar niet mee. We laten telkens zien dat Klinisch Centrum Nootdorp een duidelijke meerwaarde heeft voor onze groep cliënten en hun behandeling. Het zou fijn zijn als het ministerie van VWS dat meeneemt in de toestsingskaders.   

Lees het complete interview in Zorgvisie. Neem daarvoor dan wel eerst een gratis proefabonnement voor een maand. Dit stopt automatisch.