Dementie

Dementie of Alzheimer

200x200+peinzende+man.png

Dementie is een hersenaandoening die voornamelijk voorkomt bij oudere mensen. Als je dementie hebt, word je langzaam volledig afhankelijk van de zorg van anderen. De ziekte Alzheimer is de bekendste vorm van dementie.

Dementie is meer dan Alzheimer: we gebruiken het als verzamelnaam voor tientallen aandoeningen in de hersenen. Bekende vormen van dementie zijn bijvoorbeeld:

  • vasculaire dementie
  • frontotemporale dementie (FTD)
  • Lewy body dementie

Soms krijgen mensen met dementie te maken met andere (ernstige) psychische problemen, zoals een depressie.

Kans op dementie

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter: 1 op de 3. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is op dementie. Boven de 90 jaar heeft maar liefst 40 procent van de mensen een vorm van dementie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er verband is met erfelijke factoren en leefstijl. Mensen die roken, hebben bijvoorbeeld meer kans op een vorm van dementie dan niet-rokende mensen.

Nog altijd zijn er geen geneesmiddelen voor welke vorm van dementie ook. Wel kunnen medicijnen het ziekteproces vertragen. Ook kan therapie goed helpen met het omgaan met jouw ziekte.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappers in heel de wereld doen onderzoek naar de oorzaken, mogelijke preventie en behandeling van dementie. Ook in Nederland wordt veel onderzoek gedaan, onder meer door Parnassia Groep.