Angst bij ouderen kop

Angst bij ouderen

Angst bij ouderen

Lichte angstklachten komen boven de 55 jaar in 17,1% van de mannen en 21,5% van de vrouwen voor. Een angststoornis komt bij 10% van de ouderen boven de 65 jaar voor. Het klachtenpatroon van ouderen is doorgaans anders dan die bij (jong)volwassenen, doordat angst bij ouderen vaak tot uiting komt in lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, zich beroerd voelen, nervositeit of benauwdheid en men dit niet zelf herkent als angst. 

Lichamelijke ziekten en angst 

Meer dan 80% van de mensen ouder dan 65 jaar heeft een chronische ziekte. De helft  heeft er zelfs twee of meer. Lichamelijke ziekten en angst hebben vaak invloed op elkaar. Angst kan iemand kwetsbaar maken voor het ontwikkelen van een lichamelijke ziekte. Iemand kan bijvoorbeeld inspanning en beweging vermijden uit angst om te vallen, waardoor de lichamelijke conditie achteruit gaat. Andersom kan een lichamelijke ziekte ook de aanleiding zijn voor het ontwikkelen van angstklachten. Sommige lichamelijke ziekten kunnen rechtstreeks angstklachten veroorzaken, zoals een aandoening van de schildklier. Lichamelijke ziekten maken ook dat veel ouderen medicijnen gebruiken. De bijwerkingen van medicijnen kunnen lijken op psychologische symptomen, zoals slapeloosheid en concentratieproblemen.

Bang zonder aanleiding

Zit je in een gevaarlijke situatie? Dan ben je waarschijnlijk bang. Dat is heel nuttig, want angst waarschuwt ons voor dreigend gevaar. Maar sommigen zijn angstig terwijl daar nauwelijks aanleiding voor is. Herkent u dit?

Angst uit de weg gaan

Gaat u regelmatig situaties uit de weg vanwege angst of spanning? Hiermee beperkt u uw dagelijkse leven. Misschien vraagt u altijd de buurvrouw om boodschappen voor u te doen, omdat u opziet tegen die grote drukke supermarkt. Of misschien piekert u veel, bijvoorbeeld over uw gezondheid, geld of familiekwesties.

Handelingen of gedachten herhalen

Bij angstklachten kunt u vaak bepaalde handelingen of gedachten herhalen. Bijvoorbeeld overdreven vaak uw handen wassen of deuren controleren of u ze op slot heeft gedaan.