paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

vrouw+ophaard+boek+849+x+424.jpg
02 november 2023

Word jij somber van die lange donkere dagen in de winter?

Het is alweer bijna een week wintertijd. De klok ging een uur achteruit. Niet iedereen kan zijn biologische klok hier makkelijk op aanpassen.

Probeer lichttherapie!

Avondmensen die laat gaan slapen en liefst ook laat opstaan, hebben hier het meeste last van. Deze verlate slaapfase komt voor bij mensen met ADHD, autisme, een bipolaire stoornis en bij depressie. De slaap raakt dan nog meer verstoord, en dit kan weer leiden tot somberheid. Gelukkig zijn hier goede behandelingen voor, zoals slaaphygiëne en lichttherapie.

Vaak wordt er gesproken van een 'winterdipje' of 'winterblues', omdat de meeste mensen alleen milde klachten hebben. Sommige mensen hebben echter ernstiger klachten waardoor zij wel degelijk last hebben van een winterdepressie. Zo kan iemand bijvoorbeeld langer dan 2 weken somber, vermoeid of prikkelbaar zijn, meer eten dan normaal en ook aankomen in gewicht.

Wat is de oorzaak van een winterdepressie?

De oorzaak van een winterdepressie is veelal het gebrek aan licht. In de winter zijn de dagen korter, neemt de lichtsterkte van de zon af en komt de zon later op. Dit heeft effect op onze biologische klok, die daardoor in het najaar ontregeld kan raken. Naast de biologische klok spelen ook bepaalde stoffen in de hersenen een belangrijke rol. Eén van die stoffen is melatonine, het hormoon dat 's avonds wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat je in slaap valt. Wanneer de dagen korter en donkerder zijn, wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt waardoor zij snel slaperig zijn.

Wat kun je doen tegen een winterdepressie?

Bij een winterdepressie helpt lichttherapie vaak goed. Lichttherapie is bewezen effectief voor winterdips, winterdepressie en een verlate slaapfase. Lichttherapie werkt via de ogen en stopt de aanmaak van melatonine in de hersenen ‘s ochtends. Hierdoor wordt de slaapbehoefte minder, herstelt het dag en nachtritme en verbetert de stemming. 

Herken je de klachten? Bespreek het met je huisarts of behandelaar.