paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

SEMD+Marieke+vd+Ven+849+x+424.jpg
23 maart 2023

Unieke krachtenbundeling voor betere spoedzorg in regio Midden-Kennemerland

De vraag naar zorg groeit en dit geldt ook voor de spoedeisende zorg. Er zijn steeds meer kwetsbare ouderen en cliënten met meerdere complexe problemen. Langzaamaan is een zorginfarct ontstaan met patiëntenstops op de spoedeisende hulp, te weinig bedden bij de crisisdienst of een frustrerende schuifpuzzel met mensen die bij de verkeerde organisatie of in een ‘verkeerd’ bed belanden.

De huisartsen in regio Midden-Kennemerland, de huisartsenpost Beverwijk, ViVa! Zorggroep, het Rode Kruis Ziekenhuis, Parnassia én de ambulancedienst bundelen hun krachten om deze problemen samen het hoofd te bieden. Er komt voor de cliënt één aanspreekpunt. De nieuwe organisatie krijgt de naam Spoedeisende Medische Dienst, afgekort de SEMD. De SEMD komt straks fysiek op het splinternieuwe spoedplein bij het ziekenhuis te Beverwijk, die op dit moment gebouwd wordt.

Eén nieuwe poort voor acute zorg

Deze unieke samenwerking biedt veel voordelen. Gegevens worden beter uitgewisseld en functies in de avond, nacht en weekend worden gebundeld om gezamenlijk een diagnose te stellen en te behandelen. En dat komt de cliënt ten goede. Wanneer bijvoorbeeld in de nacht naast de huisarts ook iemand van de thuiszorg aanwezig is en er korte lijntjes zijn tussen de professionals van de aangesloten organisaties, dan gaat de cliënt dit direct merken.

Er bestaan natuurlijk al samenwerkingen in de acute zorg, bijvoorbeeld tussen de huisartsen en het ziekenhuis. Maar nog niet met zoveel verschillende partijen en al helemaal niet in één nieuwe gezamenlijke organisatie. Hierdoor vallen er allerlei schotten weg en er wordt met de zorgverzekeraar en beleidsmakers één nieuwe poort wordt ingericht voor acute zorg. Een grote sprong voorwaarts en zonder dit soort sprongen loopt de gezondheidszorg vast.

Afgelopen dinsdag, 21 maart, hebben alle partijen een intentieverklaring getekend. Namens Parnassia deed Marieke van de Ven dit. De verwachting is dat de SEMD nog dit jaar van start gaat.