paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

Esketamine+849+x+424.jpg
03 maart 2023

Parnassia start vergelijkend onderzoek effect tussen esketamine en ECT bij ernstige depressies

Elektroconvulsietherapie (ECT) en esketamine; behandelingen die ingezet kunnen worden bij ernstige depressies. Maar is er een verschil in effect? Werkt één van de twee misschien beter? Dit wordt onderzocht in de RESET-TRD studie. Rosalie Fleurbaaij, arts in opleiding tot psychiater bij Parnassia en Jolien Veraart, psychiater bij PsyQ, voeren het onderzoek uit.

De aanleiding van het onderzoek is dat 1 op de 3 cliënten met een depressie niet of onvoldoende herstelt door behandeling met psychotherapie en antidepressieve medicijnen. Elektroconvulsietherapie (ECT) is onderdeel van de behandeling bij deze cliënten, maar dit kan nadelige bijwerkingen hebben, zoals geheugenklachten. Behandeling met esketamine kan wellicht een alternatief voor ECT zijn.

Wat is esketamine en ECT?

Esketamine, of S-ketamine, een variant van ketamine, is een dissociatief hallucinogeen medicijn (het gevoel 'los te raken van jezelf of van je omgeving'). Het wordt onder andere ingezet (bijvoorbeeld in de vorm van drank of neusspray) als antidepressivum voor de behandeling van depressie.
Bij ECT worden cliënten in slaap gebracht, krijgen een spierontspanner en worden nauwlettend in de gaten gehouden. Dan wordt door middel van kleine stroomstootjes in de hersenen een soort epileptische aanval uitgelokt. Jaarlijks worden rond de 2500 behandelingen met ECT uitgevoerd. De ECT-afdeling van Parnassia in Den Haag is een van de grootste in Nederland.

'Wanneer blijkt dat esketamine even effectief is, zou dat een mooi alternatief kunnen zijn!'

Doel van het onderzoek

We onderzoeken of behandeling met esketaminedrank cliënten met een depressie even goed helpt als ECT. Ook onderzoeken we hoe cliënten beide behandelingen verdragen vertelt Rosalie.
‘ECT is de meest effectieve behandeling voor cliënten met een ernstige en hardnekkige depressie’, vertelt Jolien Veraart. ‘Maar sommige cliënten zien hier tegenop vanwege de narcose of de geheugenklachten die het kan geven. Wanneer blijkt dat esketamine even effectief is, zou dat een mooi alternatief kunnen zijn!’

Dat beaamt ook Rosalie Fleurbaaij: ‘De mogelijkheid om een nieuwe behandeling voor ernstig depressieve cliënten te onderzoeken en op de kaart te zetten, zorgt er voor dat je echt kunt bijdragen aan de verbetering van zorg voor deze groep mensen. Ik ben er trots op dat Parnassia hieraan meewerkt.’

Wil jij deelnemen aan het onderzoek?

Ben je 18 jaar of ouder, heb je een niet-psychotische depressie en kom je in aanmerking voor behandeling met ECT? Dan kun je meedoen met het onderzoek. PsyQ team Depressie uit Den Haag voert de esketamine behandeling uit. De ECT wordt gegeven bij Parnassia aan de Mangostraat 1 in Den Haag. Een loting bepaalt of je behandeling met esketamine of ECT krijgt. Daarna volgt een behandeling van 8 weken lang 2 keer per week esketamine of ECT. Na de 8 weken bekijken we het resultaat van de behandeling. Daarna volgen we je nog een jaar. Als je niet hersteld bent, kun je alsnog de behandeling krijgen waar je niet voor ingeloot was.

Aanmelden voor het onderzoek

Wil je meedoen aan het onderzoek? Vraag je behandelaar om meer informatie. Hij of zij kan je vervolgens aanmelden. Meer informatie over het onderzoek? Mail dan naar: ketaminestudie@psyq.nl. Het onderzoek loopt vanaf december 2022 tot en met januari 2025.
Dit onderzoek is een samenwerking tussen het UMCG, LUMC, Amsterdam UMC, Pro Persona, Parnassia en PsyQ. Ook werken de cliëntenorganisaties Depressie Vereniging en MIND mee aan dit onderzoek.