Paginakop vacatures ouderenpsychiatrie

Werken met ouderen: dynamisch, complex en het geeft veel voldoening

Werken met ouderen: dynamisch, complex en het geeft veel voldoening

Een psychose, gecombineerd met lichamelijke klachten en ouderdomsproblematiek, zoals eenzaamheid. Welke diagnose stel je? Hoe ga je als verpleegkundige en als behandelteam met de klachten om? Wat heeft iemand nodig bijvoorbeeld aan medicatie en hoe geef je vertrouwen? Werken op de ouderenkliniek in Castricum is puzzelwerk, en vooral ook dynamisch werk en teamwork. In gesprek met Alex, coördinerend verpleegkundige en verpleegkundige Elly. 

“Een van de leukste dingen aan het werk op onze ouderenkliniek vind ik het teamwork”, zegt Alex. Hij is als coördinerend verpleegkundige en casemanager, de contactpersoon tussen de familie, de behandelaar en het verpleegkundig team. “Je doet het echt samen. Samen met de psycholoog of psychiater en verpleegkundigen proberen we de mensen te helpen en ze zo goed en snel mogelijk weer naar huis te krijgen.”

Wat geeft voldoening in het werk?

“Het is heel mooi om te zien als mensen opknappen en  weer het vertrouwen terugkrijgen en dan gaan denken : ik kan het weer aan, ik kan weer naar huis, ik kan weer mijn omgeving onder ogen komen”, vervolgt hij. “Want dat is vaak een moeilijk punt voor mensen, psychiatrie blijft een stempel op je hoofd voor velen, waar ze moeilijk mee om kunnen gaan. Een steentje bijdragen aan het vergroten van hun zelfvertrouwen geeft veel voldoening.”

Vertrouwen bieden

Elly werkt sinds juni als verpleegkundige op unit 1, de opname-afdeling. “Ik vind het leuk om mensen stabiel te krijgen nadat ze binnen zijn gekomen in crisis”, zegt ze. “Ze zijn eigenlijk radeloos, hebben geen vertrouwen  in de medicatie, in de artsen, in het hier zijn. Dat je ze dan toch het vertrouwen en steun kan bieden die ze nodig hebben en dat je ze kan helpen richting een andere afdeling of thuis."

Je laat ze stappen vooruit zetten in hun herstel. Dat geeft veel voldoening.

De ouderenkliniek Castricum ligt midden in het groen. Het is een parkachtige omgeving waar een gedeelte bestemd is voor psychiatrie is en een groot gedeelte voor woningen. De zee is op loopafstand. “Een klein stukje lopen en je krijgt natte voeten”, zegt Alex die zelf ook op een steenworp afstand woont van het terrein. “Wat de locatie ook prettig maakt is dat het, ondanks de grootte van Parnassia, wel een eigenheid heeft en een beetje dorpsachtig ademt.”

Diverse en complexe problematiek

In de kliniek worden mensen behandeld vanaf ongeveer 55 jaar en ouder. De problematiek is divers: depressies, psychotische stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, vaak gecombineerd met somatiek (lichamelijke klachten) en ouderdomsproblematiek, zoals eenzaamheid of verlies van dierbaren. Elly: “Wat ik tof vind, zijn de complexe problemen. Dat maakt dat we met elkaar moeten puzzelen hoe we iemand kunnen helpen.”
“De problemen zijn net cryptogrammen”, vult Alex aan. “Je kijkt naar de cliënt en naar de problemen waarmee die worstelt. Op basis van kennis en ervaring denk je een goede behandelaanpak gekozen te hebben, maar na een dag blijkt het dat helemaal niet zo te zijn. Opnieuw moeten nadenken over hoe dan wel het herstel van de cliënt eruit moet zien, Dat maakt het leuk en uitdagend om het samen op te lossen.”

Je kunt hier ontzettend veel leren

“Als bijvoorbeeld in een kliniek een jonge man compleet verward binnenkomt, dan weet je bijna zeker, deze man is psychotisch. Als het een ouder iemand betreft, dan denk je, is dit nou psychotisch gedrag of is het heel iets anders? Is het dementie of is het een depressie gepaard gaande met meer geheugenstoornissen bijvoorbeeld. Wat het exact is, is veel lastiger te vinden.”

Samenwerking met het team 

In de teams werken de vele verpleegkundigen en casemanagers samen met psychiaters en psychologen. Er is dagelijks overleg met elkaar. “Dat puzzelen doen we met elkaar.” vervolgt Alex.” Met de expertise van de psychiater of psycholoog en vooral van de verpleegkundige. Die zijn dag en nacht bij mensen. Je grootste gereedschap in dit vak zijn je ogen en oren.”

Hoe ziet een dag in de ouderenkliniek eruit?

“Het werk is gevarieerd”, zegt Elly. “Cliënten komen en gaan ook relatief snel.” Over de dagelijkse werkzaamheden zegt ze: “De werkdag begint altijd met de overdracht van de nachtdienst. Daarna gaan we de afdeling op om te kijken of mensen al wakker zijn, medicatie nodig hebben. Sommige mensen hebben hulp nodig bij wassen en aankleden. Dan gaan ze eten. Wij houden dan een beetje in de gaten wat ze eten en drinken. Na het eten is weer een medicatie moment. Vervolgens zijn er activiteiten van Reakt.”

Geduld en begrip

Op de vraag welke kwaliteiten je als verpleegkundige moet hebben op de kliniek, zegt Alex tot slot: “Ik denk dat je vooral de combinatie van lichamelijk problemen en psychiatrie leuk moet vinden. Verder moet je vooral geduld hebben en kun je hier ontzettend veel leren door de complexheid van de problematiek. We doen ook veel intervisie samen bijvoorbeeld, dus als je leergierig bent, is dit je plek.”