Cursus en training

Workshops en trainingen

Snel weer beter voelen? Soms is een cursus of training al genoeg om je te helpen. Heb je lichte psychische klachten? Parnassia Groep biedt preventieve groepstrainingen en workshops aan. Vaak zijn ze gratis. Je leert omgaan met jouw psychische klachten en hoe je klachten kunt voorkomen.

Bekijk het aanbod

mhfa.png

Als iemand zijn vinger snijdt of zijn hoofd stoot, pak je de EHBO-koffer. Maar wat als je geliefde of buurman een paniekaanval krijgt of depressief overkomt?
De cursus Mental Health First Aid leert je eerste hulp te bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen. Je krijgt basisinformatie over de meest voorkomende psychische problemen en er is veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden. Ook leer je hoe je moet handelen in een crisissituatie.

Eerste hulp bij psychische problemen

Psychische problemen komen vaak voor. Eén op de vier mensen krijgt in zijn leven zelf te maken met psychische problemen. En één op de twee mensen kent iemand in de omgeving met psychische problemen. Iemand met psychische klachten ervaart vaak een negatieve benadering en vooroordelen (stigma). Ook worden psychische klachten niet altijd op tijd herkend. Of de drempel voor het zoeken van hulp in de geestelijke gezondheidszorg is te hoog. Met MHFA help je deze drempel te verlagen en kun je iemand snel passende hulp bieden.

Voor wie is het?

Net zoals een EHBO-cursus is MHFA voor iedereen. Je hoeft geen kennis te hebben van psychiatrie of psychologie. Het is zeer geschikt voor alle mensen die met mensen werken. Denk aan leidinggevenden, sportschoolhouders of docenten. Dokters- en tandartsassistenten of vrijwilligers in de wijk, kerk, moskee of bibliotheek. Maar natuurlijk ook voor familie en vrienden en anderen die dichtbij mensen komen, zoals post- en pakketbezorgers.

Meer info over MHFA op https://www.indigowest.nl/vraag-hulp/mental-health-first-aid

Programma

Tijdens de cursus krijg je informatie over de meest voorkomende psychische problemen en de kenmerken hiervan. Deze psychische problemen zijn Depressie, Angst, Psychose en Verslaving en de daarbij passende crisissituaties. Je leert hoe je volgens een vast actieplan eerste hulp kunt bieden aan mensen met psychische problematiek. 

Deze online cursus volg je vanuit huis en is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
1.    De online cursus Mentale Gezondheid (bestaande uit ongeveer 6 uur zelfstudie).
2.    Het MHFA handboek als naslagwerk, dat je thuisgestuurd krijgt.
3.    Twee online groepsontmoetingen van 2,5 uur onder begeleiding van een gecertificeerd MHFA trainer en samen met de andere deelnemers. In deze ontmoetingen staan we stil bij de opgedane ervaringen met de online cursus Mentale Gezondheid, besteden we aandacht aan het herkennen van de signalen en symptomen van psychische aandoeningen en het bespreekbaar maken van psychische problemen. De datums van de 2 online groepsontmoetingen zijn:
9 en 16 februari 2022; tijd 18.30 – 21.00 uur.

In 2022 biedt de gemeente Rotterdam in samenwerking met Indigo Rijnmond Preventie 6 (online) cursussen MHFA aan voor inwoners van Rotterdam. Deelname is gratis. Voor het ontvangen van het MHFA certificaat zijn vereist: het afronden van de online cursus Mentale Gezondheid + het deelnemen aan beide online groepsbijeenkomsten + het invullen van een evaluatieformulier en maken van een toets.

Om mee te doen met de online groepsontmoetingen heeft u nodig: 
•    Een laptop (liefst) of Ipad met webcam en toegang tot het internet.
•    Een rustige ruimte, waar u ongestoord kunt deelnemen aan de online bijeenkomsten.
•    Eventueel iemand die helpt bij het online werken.

Aanmelden

Aanmelden (vanaf 18 jaar) doet u online via de onderstaande aanmeldlink.
Blended - Online - 09/02/2022 16/02/2022 - MHFA

Beschikbare locaties en datums

Rotterdam

Deelname is gratis en u ontvangt een certificaat.
  • Geen datums beschikbaar, neem contact op voor de mogelijkheden

Purmerend

Genuahaven 45, 1448 KK Purmerend - Gebouw "Heel Europa"
  • Geen datums beschikbaar, neem contact op voor de mogelijkheden

Informatie

Duur
2 online bijeenkomsten van 2,5 uur
Type
Online cursus, Cursus
Kosten
Gratis