Diagnostiek en behandeling bij mensen met (een vermoeden van) dementie

Parnassia Noord Holland biedt behandeling bij alle psychische problemen bij ouderen. Ook bij dementie met bijkomende psychiatrische problemen of voor de diagnostiek bij een vermoeden van dementie. In de regio Midden Kennemerland doen we dat door middel van het zogenaamde DOC team.

DOC staat voor: Dementie Onderzoek en Consultatie. De huisarts kan u doorverwijzen naar het DOC team Midden Kennemerland als hij denkt dat daar een goede reden voor is. Het DOC team onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen met geheugenklachten en problemen met het denken en overzicht, vooral als dat extra problemen oplevert.

Het DOC team bestaat uit verschillende deskundigen, die allemaal gespecialiseerd zijn in dementie en de daarbij komende problemen. Centraal in het onderzoek zijn de specialist ouderengeneeskunde of klinisch geriater samen met de ambulant verpleegkundige, maar de ouderenpsychiater en GZ-psycholoog zijn ook onderdeel van het DOC-team.

Als u bent verwezen naar een DOC team, wordt er een inventarisatie gemaakt van uw huidig functioneren in de thuissituatie en de aanleiding van de verwijzing naar het DOC team (dit noemen we de intake). Nadat de intake heeft plaatsgevonden worden de bevindingen in het multidisciplinair overleg (MDO) besproken en wordt een diagnose gesteld. Na de diagnose krijgen u en uw mantelzorgers begeleiding en behandeling aangeboden vanuit Parnassia en eventuele partner-organisaties in de regio.

Verwijzing via de huisarts

Het DOC team van Parnassia werkt vanuit een verwijzing. Een eerste( goed )stap bij het zoeken van hulp is een gesprek bij de huisarts. Deze kijkt samen met u wat u het beste kan helpen en indien nodig zal de huisarts bij psychische problemen doorverwijzen naar bijvoorbeeld Parnassia Noord Holland voor gespecialiseerde hulp.

Het DOC team werkt samen met o.a. samen met de afdeling geriatrie van het Rode Kruis Ziekenhuis, maar ook vanuit het Medisch Centrum Alkmaar en het Spaarne Gasthuis kunnen mensen doorverwezen worden naar het DOC team. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met de casemanagers dementie van de thuiszorgorganisaties en met projecten die via de gemeentes zijn georganiseerd.