01 februari 2017

Wanneer iemand op jonge leeftijd aan dementie gaat lijden, is dat heel ingrijpend voor zijn partner en kinderen. De impact ervan is anders dan bij oudere dementerende partners waar geen sprake meer is van een actief gezamenlijk gezinsleven.

Tineke Reijbroek ondervond dit aan de lijve toen haar man Bart in 2010 een onomkeerbare diagnose kreeg: vasculaire dementie.

‘De wereld stond stil. En terwijl hij nog nauwelijks besefte wat dat betekende voor de toekomst, was ik zoekende’ aldus Tineke. ‘Zoekende naar wat dat betekende, hoe lang Bart nog zou kunnen leven, het mogelijk verloop van zijn ziekte, hulp, hoe ons gezin met twee thuiswonende pubers draaiende te houden, hoe werk op de rit te houden, hoe vrienden en familie uit te leggen, maar vooral hoe met Bart om te gaan.’

Tineke kwam erachter dat de wereld grotendeels is ingesteld op mensen met dementie  in een levensfase waarin ze niet meer hoeven  te werken, waarvan de partner niet meer werkt en waar geen thuiswonende kinderen meer zijn. Er is ook niet veel informatie te vinden over de beleving van partners van jonge mensen met dementie. Herkent u dit misschien?

Samen met Dorris Duurland wil Tineke een boek uitbrengen, MIST, waarin mensen met deze ervaring hun verhaal vertellen. Zij zoekt medewerking van partners van jonge mensen met dementie in verschillende stadia van de dementie Als u overweegt hieraan mee te werken en meer informatie wilt vindt deze hier.