Nieuws

Nieuws van Parnassia

11 juli 2019

regulier-orientatiecaroussel.png
Vier zorg- en welzijnsinstellingen in de regio Haaglanden organiseren gezamenlijk een oriëntatiecarrousel, om potentiele medewerkers actief en gericht kennis te laten maken met het werken in vier verschillende branches in de zorg en welzijn. Middin, Haaglanden Medisch Centrum (HMC), Parnassia en Pieter van Foreest zetten een regionale samenwerking op ten behoeve van de oriëntatie op het beroep van mbo-verpleegkundige. Op deze manier hopen de betrokken organisaties meer verpleegkundigen op te leiden. De eerste oriëntatieweek start 30 september.

Zorg en welzijn is een erg diverse sector, met veel verschillende doelgroepen en loopbaanmogelijkheden. Om potentiële werknemers te ondersteunen bij hun keuze en ze in te laten stromen als mbo-verpleegkundige, slaan Middin, HMC, Parnassia en Pieter van Foreest de handen ineen. Zij starten in samenwerking met ROC Mondriaan en werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt de zogenaamde oriëntatiecarrousel.

Carrousel

De oriëntatiecarrousel is bedoeld voor mensen die overwegen om (weer) te gaan werken in zorg en welzijn, maar daarbij nog niet goed weten welke branche hen het beste past. Het instapniveau voor mensen die geen zorgopleiding hebben afgerond, is een vooropleiding van mbo op niveau 4 of hbo. Voor mensen die wel een zorgopleiding hebben afgerond, wordt een mbo niveau 3 vooropleiding verwacht. De carrousel bestaat uit verschillende onderdelen, startend met de oriëntatieweek en aansluitend een matchingstraject. Na het matchingstraject starten de kandidaten met een maatwerktraject bij één van de vier instellingen. Het doel van de carrousel is uiteindelijk om de kandidaten goed te matchen en te enthousiasmeren voor de sector, en via een maatwerkadvies te laten instromen in de opleiding als mbo verpleegkundige.

De oriëntatieweek

Tijdens de eerste oriëntatieweek van 30 september 2019 gaan de kandidaten een dagdeel, per instelling, meelopen en in gesprek met om zo erachter te komen welke branche en welke organisatie het beste bij ze past. Deze meeloopdagen geven de kandidaten een eerste beeld van de praktijk.

Het matchingstraject

Na de oriëntatieweek maken de kandidaten via loopbaantest om erachter te komen welke branche het beste bij ze past. Vervolgens is er een gesprek met de loopbaancoach van ZorgZijn Werkt en de opleidingsadviseur van ROC Mondriaan. Tot slot krijgt de kandidaat een matchvoorstel. Bij een wederzijds positief gesprek start de kandidaat  een maatwerktraject bij de betreffende instelling.

Voor meer informatie kijk op Zorgenwelzijnplein.nl.