Nieuws

Nieuws van Parnassia

01 oktober 2018

1vandaag+200+x+200.jpg

De nationale ombudsman Reinier van Zutphen pleit ervoor om verwarde personen niet meteen als crimineel te berechten. Dementerenden en licht verstandelijk gehandicapten worden nog te vaak als crimineel afgevoerd in politiebusjes en in de cel gestopt tot er hulp komt. De ombudsman noemt dit zorgelijk en vindt dat dat deze mensen in zorg moeten komen.

De Nationale ombudsman wil dat rechters niet de letter van de wet volgen, maar naar ‘de mens’ kijken. “Neem ze serieus, praat met hen en kijk naar het achterliggende probleem in plaats van naar het gedrag dat ze hebben vertoond, zoals agressie.”

Als goed voorbeeld noemt de ombudsman de Opvang Verwarde Personen in Den Haag, waar Parnassia een ggz-afdeling heeft binnen het hoofdbureau van politie. Bastiaan van der Hoeven, psychiater acute keten, legt uit. “Als iemand op de OVP wordt binnengebracht is de eerste prioriteit voor verpleegkundigen om iemand gerust te stellen en te beoordelen welke zorg degene nodig heeft op welke sociale domeinen. Soms hebben mensen even een ‘aai over de bol nodig’ en staan ze zo weer buiten. Bleken ze helemaal geen idee te hebben dat ze agressief of verward over kwamen. Vaak ie er meer aan de hand en kijk je naar de gehele context.”

Zie de uitzending EenVandaag van zaterdag 29 september. Het item begint direct en duurt tot 5.28 min.