Nieuws

Nieuws van Parnassia

01 februari 2021

regulier-vrouw-pen-schrijven.png

Vandaag start de derde editie van de Parnassia gedichtenwedstrijd. Het thema is ‘Nabij’ – een actueel en betekenisvol begrip in deze tijd. Wat inspireert jou?

Veel cliënten en medewerkers/vrijwilligers geven uitdrukking in gedichten of geschreven teksten aan wat in hun binnenste leeft. Schrijven, nadenken over je eigen situatie, kijken naar de wereld om je heen en dit proberen te verwoorden, doen een appèl op je persoonlijke creativiteit en kracht. Dit kan voor cliënten een waardevolle bron in het proces van herstel zijn.

Meedoen

We nodigen (oud-)cliënten, familieleden, (oud-)medewerkers en andere betrokkenen van Parnassia uit om gedichten met ons te delen. Meedoen is simpel. Het enige wat je hoeft te doen, is een gedicht insturen via het online formulier of per post naar Angelique Rijlaarsdam, Oude Parklaan 149, 1901 ZZ te Castricum.

Op Poëzie Festival vind je alle informatie over de wedstrijd, het reglement en kun je de gedichten van eerdere edities bekijken.

Interview geestelijk verzorger Parnassia

‘Poëzie snijdt iets anders aan dan het functionele, het schept ruimte voor de hele mens’. Eén van de initiatiefnemers, geestelijk verzorger Angelique Rijlaarsdam, vertelt in een interview over geestelijke verzorging en poëzie. ‘Psychische klachten kunnen je innerlijke ruimte heel klein maken, maar poëzie kan een plek geven waar mensen weer kunnen wonen.’ Lees hier het volledige interview met Angelique in ggztotaal, het maandelijkse e-magazine over de ggz.

Online editie

Om het jaar organiseert Parnassia Noord-Holland een poëziefestival met een gedichtenwedstrijd. Dit jaar is de wedstrijd uitgeschreven voor zowel Parnassia Noord-Holland als Parnassia Haaglanden. Vanwege de coronamaatregelen gaat het festival waarschijnlijk niet door maar de gedichtenwedstrijd wel. Dit jaar volledig online.


Teksten halen me weer tot leven, ze zeiden jij haalt het niet,’

ze zeiden rook iets en dan word je weer beter. Maar nee nee

nee geloof in jezelf als je aller aller eerst en je komt er wel.

(uit de bundel: Leeg is het, mijn ziel)