Nieuws

Nieuws van Parnassia

12 september 2017

The+Journal+of+the+American+Medical+Association.jpg

Dit blijkt uit het overzichtsartikel over depressies bij ouderen dat onlangs verscheen in een van de meest vooraanstaande medische tijdschriften ter wereld, The Journal of the American Medical Association (JAMA). Rob Kok, psychiater en opleider ouderenpsychiatrie bij Parnassia is een van de auteurs.

Rob Kok

“In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komen ten opzichte van jonger-volwassenen, depressieve stoornissen minder vaak voor bij ouderen. Depressies komen wel vaker voor bij ouderen die verblijven in een algemeen ziekenhuis, verpleeghuis of ouder zijn dan 85”.

Overeenkomsten in depressiesymptomen

Eerder publiceerde Rob Kok al mee aan een review waaruit vooral overeenkomsten blijken in depressiesymptomen tussen ouderen en jonger-volwassenen. Kok: ‘een depressie uit zich bij ouderen zich niet vaak anders dan bij jonger-volwassenen. Specifiek bij ouderen is dat vaker somatische oorzaken een rol spelen bij een depressie, en dat vaak cognitieve stoornissen optreden waardoor ten onrechte aan dementie wordt gedacht.’

Niet goed herkend en niet goed behandeld

Ouderen met een depressie worden vaker niet goed herkend en niet goed behandeld. De resultaten van behandeling zijn echter vergelijkbaar met die bij jonger-volwassenen. De effectiviteit van vooral antidepressiva en psychotherapie, twee van de best onderzochte behandelingen bij ouderen, zijn hoopgevend. Electroconvulsive therapie (ECT) is mogelijk zelfs effectiever bij ouderen dan bij jonger-volwassenen, en is zeker effectiever dan antidepressiva.

Hoe helpen we ouderen

Parnassia Groep biedt in drie regio's behandeling specifiek voor ouderen aan.

  • Bavo Europoort voor de regio Rijnmond en de Zuid-Hollandse eilanden.
  • Parnassia voor de regio Haaglanden
  • Dijk en Duin in Noord-Holland in de regio's Kennemerland, Zaanstreek en Waterland
Meer over ouderdom en psychiatrie vindt u op onze website.