Nieuws

Nieuws van Parnassia

07 juli 2020

regulier_mijniebrigit.jpg

Wat doe je als cliënten door de coronacrisis niet meer dagelijks langs kunnen komen op de deeltijdbehandeling? Medewerkers Mijnie en Brigit bedachten een creatieve oplossing: activiteiten via de post. Zo'n 140 cliënten uit Zaanstreek-Waterland en Midden-Kennemerland worden wekelijks voorzien van een gevarieerd pakket aan activiteiten. Van bewegen tot bezinning.

Door middel van foto's en beschrijvingen kunnen de cliënten de activiteiten thuis uitvoeren, zoals yoga of andere ontspanningsoefeningen, schrijfopdrachten, puzzels of een geheugentraining. De creatieve opdrachten worden verstuurd met een stappenplan en materialen zodat de cliënten zelf thuis aan de slag kunnen. Denk aan een mooie boekenlegger, zakjes met lavendel of origami. Ook wordt er stilgestaan bij de geestelijke energie en zijn er bijvoorbeeld tips en oefeningen om in deze tijd positief, gezond en kalm te blijven.

De wekelijkse post heeft ertoe bijgedragen dat cliënten zich minder eenzaam voelden: "Er wordt aan mij gedacht", aldus een blijde cliënt. Daarnaast vonden Mijnie en Brigit het vooral belangrijk dat de cliënten nog enigszins in een dagstructuur zouden blijven; als alle vaste activiteiten wegvallen, is de kans aanwezig dat men somberder wordt en het vaste dagritme uit het oog verliest. Met de inhoud van het postpakket werd echt een beroep gedaan op het actief blijven en het gaf de broodnodige afleiding.

Enkele leuke reacties van blijde cliënten: 'Als je de brievenbus hoort en er ligt post van jullie, gaat er een gevoel van niet alleen te zijn door je heen. Dat voelt goed'; 'Geweldig dat jullie zo dapper doorgaan in deze tijd'; 'Het is een leuk idee en ik heb de creatieve bezigheden erg leuk gevonden'; 'Heel attent!'.

Het team is blij met deze enthousiaste reacties. Mijnie en Brigit: 'Hoewel de deeltijdbehandeling weer, op een aangepaste manier, langzaam open gaat, blijven we nog even doorgaan met de post. Er zijn nog genoeg mensen die nog steeds niet hun reguliere daginvulling terug hebben, en die willen we met de post blijven ondersteunen.'

GP Zaanstreek

Oudere cliënten bij wie (een vermoeden van) een psychiatrische aandoening bestaat, zoals depressie, angst, persoonlijkheidsproblematiek of psychotische stoornissen, kunnen voor diagnostiek en behandeling terecht bij een van onze ambulante teams. GP Zaanstreek levert deeltijdbehandeling aan 65-plussers.