Ik geniet van de afwisseling
Astrid, behandelaar sociaal pedagogisch hulpverlener (SPH)
“Ik ben behandelaar SPH, wat staat voor sociaal pedagogisch hulpverlener. Tijdens mijn opleiding deed ik de minor GGZ, dus ik mag mijzelf ook wel GGZ-agoog noemen. Ik werk samen met andere disciplines in ons wijkteam. Net als de verpleegkundigen kijk ik naar de psychische gesteldheid van cliënten, maar waar zij zich meer richten op somatiek, richt ik me ook op het maatschappelijke en sociale vlak. Mijn werk is dus erg divers, met een sterke focus op de financiën van cliënten. Ik help hen bijvoorbeeld met fondsenaanvragen, maar geef ook cognitieve gedragstherapie bij middelengebruik, wat ik door mijn ervaring bij Brijder heb geleerd.”
Altijd in ontwikkeling
Sinds april 2021 maakt Astrid deel uit van dit team, waar ze volop mogelijkheden heeft om zich te ontwikkelen. "Ik heb bijvoorbeeld de ACT-opleiding gevolgd en ben naar congressen geweest over dubbele problematiek," vertelt ze. Het kunnen volgen van cursussen en het opdoen van nieuwe kennis zijn belangrijke aspecten van haar werk.
Samenwerking met andere organisaties
Samenwerking is een prioriteit voor Astrid. “Door te netwerken ontdek je wat er mogelijk is binnen Den Haag. Soms loop je vast, maar door samen te werken krijg je nieuwe ideeën,” legt ze uit. Dit maakt haar werk niet alleen uitdagend, maar ook bijzonder verrijkend.
De vrijheid is een groot pluspunt
Astrid koos ervoor om in een wijkteam te werken omdat ze het fijn vindt om op locatie bij cliënten te zijn. "Ik geniet van de afwisseling tussen huisbezoeken en gesprekken op kantoor. Deze vrijheid in het beheren van mijn agenda is voor mij een groot pluspunt," voegt ze eraan toe. Binnen het wijkteam heeft elke behandelaar een eigen caseload, wat betekent dat er altijd iemand beschikbaar is voor cliënten. Dit teamwerk, volgens de FACT-methodiek, zorgt voor een holistische benadering van de zorg.
Bijzondere succesverhalen
De mooie succesverhalen van cliënten blijven Astrid bij. “Eén van de meest bijzondere ervaringen in mijn werk was de langdurige samenwerking met een cliënt die nauwelijks iemand toeliet. In het begin mocht ik alleen in de deuropening staan, terwijl we voorzichtig wat contact probeerden op te bouwen. Via een vraag over zijn pensioen kwamen we langzaam nader tot elkaar. Het duurde even, maar uiteindelijk mocht ik binnenkomen en wist ik zelfs andere hulpverleners bij hem binnen te krijgen. Die momenten geven zo veel voldoening.
Vandaag de dag heb ik niet alleen contact met hem, maar ook met zijn partner. Deze vertrouwensband is stap voor stap opgebouwd, wat precies laat zien hoe belangrijk het is om de tijd te nemen en er voor iemand te zijn.”
Wij kijken naar wat wél kan
Astrid sluit af met hoe zij in haar werk staat: "Ik vind het heel belangrijk de tijd te nemen om te luisteren en te zien wat wél kan. Gelukkig krijg ik die ruimte in mijn werk. Elke kleine overwinning is waardevol. Het geduld en de aandacht die we geven, helpen om uiteindelijk verder te komen.”