Depressie

Depressie bij ouderen behandelen

200x200+Jacqueline+A-Tjak.png

Parnassia is specialist in behandeling van ouderen die last hebben van een depressie woonachtig in Den Haag Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar.

De levensfase waarin iemand zich bevindt vraagt een andere benadering dan bij jongere volwassenen. Ook speelt een rol dat op oudere leeftijd psychiatrische aandoeningen zich anders uiten. Wij doen dit vanuit vier locaties verspreid over Den Haag. Je vindt er altijd wel eentje in jouw buurt. Zo nodig leggen wij huisbezoeken af.

Behandeling van depressie bij ouderen

Denk jij dat een oude dag zonder sombere buien niet mogelijk is ? En denk jij dat een depressie bij jouw leeftijd hoort ? Dat is zeker niet zo. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat oudere volwassenen net zo goed van een depressie kunnen herstellen als jongere. Afhankelijk van jouw klachten maken wij samen met jou een behandelplan dat aansluit bij jouw persoonlijke situatie. De behandeling kan bestaan uit:

Behandeling van een bipolaire stoornis bij ouderen

Parnassia is gespecialiseerd in de behandeling van ouderen die last hebben van een bipolaire stoornis. De levensfase waarin iemand zich bevindt vraagt namelijk een andere benadering dan bij jongere volwassenen. Ook speelt een rol dat op oudere leeftijd psychiatrische aandoeningen zich anders uiten.

Een bipolaire stoornis is niet te genezen, maar met medicijnen en therapie worden de klachten verminderd. De extreme stemmingswisselingen van manie en depressie nemen af en soms zelfs voorkomen. Dat gebeurt door een combinatie van:

  • medicijnen
  • psycho-educatie
  • zelfmanagement.

Medicijnen

Het is belangrijk om de symptomen van een manische of depressieve periode zo snel als mogelijk te verminderen. Iemand met een manisch depressieve stoornis heeft diverse klachten. Een arts bepaalt aan de hand van de klachten de juiste medicatie. De meeste mensen met een bipolaire stoornis gebruiken voor langere tijd medicijnen. Zo blijft hun stemming stabiel en voorkomen ze een nieuwe depressie of manie.

Psycho-educatie

Ook meer kennis over de manisch depressieve stoornis en de symptomen ervan is belangrijk. Cursussen kunnen daarin voorzien. De voortekenen van een manische of een depressieve periode zijn namelijk een paar weken voorafgaand aan zo’n periode merkbaar. Door het herkennen van deze signalen, kan eerder hulp gezocht worden waardoor de gevolgen van de stoornis minder ingrijpend zijn. Vraag de behandelaar naar de mogelijkheden.

Zelfmanagement

Leren omgaan met de bipolaire stoornis is belangrijk voor jezelf, maar ook voor jouw omgeving. Je moet leren omgaan met de symptomen, de behandeling en de gevolgen van de ziekte.

In een therapie leren wij je tijdig een beginnende manie of depressie te herkennen. Gebeurtenissen in het dagelijks leven kunnen een aanzet geven door een depressie. Ook weten we dat voldoende rust en structuur letterlijk rust brengen waardoor de kans op het ontstaan van een nieuwe periode verkleind wordt. Door een tijd je dagelijkse patroon en gebeurtenissen in kaart te brengen krijg je meer inzicht in ontstaan en beloop van jouw aandoeningen. Met deze kennis kun je zelf adequaat en tijdig ‘bijsturen’ of hulp zoeken. Bespreek met jouw behandelaar de mogelijkheden.

Omgaan met depressie

Depressie en relatie

Leven met iemand die last heeft van een depressie is niet eenvoudig. Jouw omgeving gaat opvallen dat je

  • niet meer kunt genieten
  • geen plezier meer hebt in activiteiten
  • minder actief wordt
  • last hebt van rusteloosheid.

Deze ziekte vraagt ook van jouw omgeving energie, emoties en tijd. Het is voor  de partner, familie, vrienden moeilijk om te zien hoe iemand lijdt aan een depressie. Boosheid of teleurstelling zijn gevoelens waar naasten mee te maken kunnen krijgen vanuit hun wil om je te helpen.

Wij bieden diverse mogelijkheden om jouw naasten te ondersteunen.

Lichamelijke ziekten en depressie

Lichamelijke ziekten zoals ernstige pijn, herseninfarct  of beroerte, Parkinson, vitamine tekorten kunnen een aanleiding zijn voor het ontstaan van een depressie. Eerst werkten al je lichaamsfuncties goed, door het ouder worden krijg je last van lichamelijke ziekten die jouw dagelijks leven beperken. Dit kan aanleiding zijn voor een depressie. Bij ouderen staan de lichamelijke ziekten vaak op de voorgrond waardoor een depressie moeilijk of pas veel later wordt ontdekt.

Medicijngebruik

Ook medicijngebruik (waarbij je bijvoorbeeld je concentratie verliest of slaperig wordt) kan jouw dagelijks leven behoorlijk ontregelen, waardoor je niet meer in staat bent te doen wat je eerst gemakkelijk deed. Dit kan een depressie triggereren.

Dementie en depressie

Een veel voorkomende ziekte bij ouderen is dementie. Een aantal symptomen van dementie, zoals vergeetachtigheid en verlies van interesse en concentratie, is vergelijkbaar met die van een depressie. Dit maakt het dan vooral in het begin erg lastig om een juiste diagnose te stellen van dementie of de aanwezigheid van een depressie.

Rouw en depressie

Ditzelfde geldt voor rouw en depressie. Een aantal van de symptomen van rouw lijkt op die van een depressie, zoals bijvoorbeeld slapeloosheid, verminderde eetlust of weinig energie hebben.

Voeding en depressie

Als je last hebt van verminderde eetlust en/of een moeizame stoelgang kan het zijn dat je minder gaat eten of misschien wel helemaal niet meer, waardoor je zichtbaar gewicht gaat verliezen. Dit kan zo’n omvang aannemen dat je geen reserves meer hebt en je weerstand afneemt. Dit geeft weer een groter risico op infecties.

Depressie en alcohol

Alcoholgebruik kan een belangrijke oorzaak zijn voor het ontwikkelen van een depressie. De hoeveelheid alcohol die je als oudere veilig kunt gebruiken ligt bewezen vele malen lager dan toen je jonger was. Als je toch hetzelfde aantal glazen blijft drinken als voorheen zoals je gewend was, drink je al snel teveel. Dit kan naast andere negatieve effecten ook leiden tot een depressie.

Depressie en seks

Een depressie heeft ook effecten op jouw seksuele beleving. Geen zin hebben in intimiteit, niet meer opgewonden raken kan een uiting ervan zijn. Denk niet direct dat het wel bij de leeftijd zal horen. Dat hoeft zeker niet zo te zijn.

Depressielijn; voor een luisterend oor en advies

De hulptelefoon (088 - 505 43 34) van de Depressievereniging staat open voor iedereen met een depressie of hun naasten. Als je belt, krijg je een ervaringsdeskundige vrijwilliger aan de telefoon. Hier kun je je verhaal kwijt of om advies vragen. Vanuit hun eigen ervaring denken de mensen van de Depressielijn met je mee over wat een goede volgende stap voor jou zou zijn.

Op de volgende tijden zit er iemand voor jou klaar:

's Ochtends : 10.00 uur – 12.30 uur
's Middags  :  14.30 uur – 17.00 uur
's Avonds    :  19.00 uur – 21.00 uur

Het telefoonnummer is 088 - 505 43 34.
​​​​​​​De kosten voor deze lijn zijn de gebruikelijke belkosten. Mailen naar de Depressielijn kan ook als je dat prettiger vindt. Ook dan zal een van de ervaringsdeskundige vrijwilligers jouw vraag beantwoorden.