Interviews

Componence Asset List

regulier-hester.jpg

Wat is je favoriete gedicht?

Dat is een heel moeilijke vraag, maar ik denk dat ik toch voor Iris kies van Jacques Perk. Deze keuze heeft met mijn heel langzaam ontwikkelde liefde voor poëzie te maken. Mijn eerste kennismaking met poëzie was in mijn poesiealbum. Daarin schreven de mensen die me dierbaar waren versjes voor mij. Mijn zus schreef in mijn poesiealbum het versje: ‘Wat er ook in het leven moet, doe het blijmoedig en doe het goed. Met een blij gezicht begonnen, wordt veel moeilijks overwonnen. ‘

 

En vele jaren las ik de strekking van dit versje terug in Iris. Jacques Perk schrijft:

Mij is gemeenzaam, wie even eenzaam
Het leven verlangende slijt,
En die in tranen zijn vreugde zag tanen....
Doch liefelijk lacht, als hij lijdt!

Toen ik tegen iemand uitsprak dat deze woorden me zo raakten, zei diegene dat zij meer steun ervoer van de woorden van Bassie: ‘Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’, wat ongeveer dezelfde boodschap met zich meebrengt.

Wat spreekt je aan in deze tekst?

Wat ik wilde zeggen, is dat ik merkte dat ik gevoeliger ben voor hoe iets wordt gezegd dan wat er wordt gezegd. Ik vind ‘gemeenzaam’, ‘slijt’, ‘tanen’ prachtige woorden. Ze hebben zoveel lading en dat is belangrijk of ik een gedicht mooi of minder mooi vind. Ik vind het fijn als het bij mij van binnen iets in beweging brengt en ik geraakt word.

Wat betekent het voor je om poëzie te lezen?

Voor mij is het lezen van poëzie een cadeautje. Het ligt in boekvorm geduldig op me te wachten tot het moment dat ik het graag wil uitpakken. Poëzie geeft me hoop en troost. Waarschijnlijk wat anderen hebben met muziek. Muziek geeft me vaker ontspanning of juist energie. Hoop en troost past voor mij meer bij kunst en in het bijzonder bij poëzie.

Schrijf je zelf ook poëzie/gedichten?

Nee, ik schrijf zelf niet. Misschien is dat wel waarom ik er zo van kan genieten: het lezen van gedichten activeert bij mij niet een prikkel om dat zélf ook te kunnen. Dat heb ik bij het zien van andere mooie dingen wat vaker (mooie tuinen, een prachtig opgemaakt bord lekker eten etc). Van poëzie hoef ik alleen maar te genieten van mezelf. Heerlijk!