paginakop nieuwsdetail

Componence Asset List

temstem_0.png.jpg
21 juni 2024

Onderzoek naar Temstem: een app voor stemmenhoorders

Veel mensen horen weleens stemmen, maar voor sommigen is dit een dagelijkse strijd. Deze stemmen kunnen bijvoorbeeld beledigend en bedreigend zijn, waardoor mensen angstig en somber worden en zich terugtrekken uit het sociale leven. Medicatie biedt niet altijd een oplossing en psychologische hulp is niet altijd beschikbaar. Dit was de drijfveer achter het onderzoek van Alyssa Jongeneel naar Temstem, een app voor stemmenhoorders.

Temstem is op twee manieren toepasbaar, middels Dimmen en Aanpakken, en de effectiviteit van de functies is in het proefschrift aangetoond.

  1. Met “Dimmen” worden de stemmen naar de achtergrond geduwd en hierdoor hebben mensen minder last van de stemmen. 
  2. “Aanpakken” helpt bij het verwerken van nare stemmenherinneringen, deze worden minder naar en geloofwaardig.

Ervaringen in de praktijk positief

Alyssa vertelt: “Als psycholoog gebruik ik Temstem in de praktijk. Ik integreer Temstem in de CGT behandeling voor stemmen, als onderdeel van het aanleren van copingstrategieën. Tot nu toe zijn de ervaringen heel positief, mensen merken echt dat ze tijdens het spelen en nog een tijdje daarna, even geen stemmen meer horen. Ook helpt het hen om zich minder aan te trekken van wat de stemmen zeggen. Persoonlijk vind ik het een hele fijne en innovatieve manier van coping, die aansluit bij deze tijdsgeest en mensen met stemmen ondersteunt op moeilijke momenten.”

Onderzoek naar effectiviteit

Ondanks de effectiviteit van deze veelbelovende functies, toonde het onderzoek geen significante vermindering van dagelijkse emotionele stress bij mensen die al 16 jaar stemmen horen. Mogelijke verbeteringen van Temstem, zoals reminders of therapeutische ondersteuning, worden nu onderzocht.

Temstem is gratis beschikbaar op Android en iOS, en wordt al gebruikt in de klinische praktijk, soms met therapeutische begeleiding.

Wil je ook Temstem gaan gebruiken bij de behandeling of wil je meer weten? 

Neem contact op met Alyssa Jongeneel: a.jongeneel@parnassiagroep.nl

Over Alyssa

Alyssa Jongeneel is als psycholoog bij Parnassia werkzaam in GGZ team Loosduinen. Daarnaast werkt zij als productmanager psychose bij de Parnassia Groep Academie. Als productmanager beoogt zij om innovaties te onderzoeken en te implementeren in de klinische praktijk. Daarnaast is zij betrokken bij onderzoek naar het gebruik van deepfakes bij het behandelen van angsten: DeepMemory.

Volg de promotie live of online

Alyssa promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen op haar proefschrift: Whispers of progress: innovative apps to cope with distressing voice experiences. Promotoren zijn prof.dr. M. van der Gaag en prof.dr. M.M. Riper, copromotor is prof.dr. D.P.G. van den Berg.

Proefschrift downloaden: https://research.vu.nl/en/publications/whispers-of-progress-innovative-apps-to-cope-with-distressing-voi

Datum en tijd: vrijdag 28 juni om 13.45

Locatie: Aula Vrije Universiteit Amsterdam, de Boelelaan 1105, Amsterdam

Online linkhttp://www.youtube.com/VUBeadlesOffice