Experience Psychose

Psychose, wat is dat? Beleef het door video's te bekijken van Niels, die psychotisch was.
Klik op de foto's voor een ander filmpje.
Niels heeft een psychose

Niels heeft een psychose

Wanen bij de bakker
Psychotische zoon

Psychotische zoon

Niels hoort stemmen en is bang...
Psychoses en medicijnen

Psychoses en medicijnen

Hallucinaties en pillen
Na de psychose

Na de psychose

Leven met schizofrenie
Beleef Niels

Beleef Niels

De omgeving van iemand met een psychose

De verdieping - Films

Films over complotten, wanen, stemmen horen, paranoïde zijn. Zijn het echte samenzweringen of gaat het om ziektes als schizofrenie? 

Ken je zelf een film over een psychose of schizofrenie die hier ontbreekt? Wil je jouw recensie over een van deze films met ons delen? Laat het ons weten: belevenis@parnassia.nl  

A beautiful mind A beautiful mind (2002)
Regie Ron Howard

De hoofdrol in A Beautiful Mind wordt gespeeld door Russel Crowe in de geweldige rol van de briljante wiskundige John Nash, die, net wanneer hij op het punt staat internationaal erkend te worden, betrokken raakt bij een mysterieuze samenzwering. Maar is er wel sprake van een samenzwering?


Angel baby Angel baby (1996)
Regie Michael Rymer

Harry en Kate hebben elkaar leren kennen in een psychiatrisch ziekenhuis waar ze beiden patiënt zijn. Ondanks weerstand van de buitenwereld besluiten ze te gaan samenwonen en een kind te 'krijgen´. Van dokters moet je je immers niet teveel aantrekken, want als je zegt dat je vlinders in je buik voelt, denken ze dat je hallucineert over insecten in je lijf. Het kind is een geschenk van God en hun liefde zal de waanzin wel overwinnen. Kate besluit te stoppen met haar medicijnen, Harry volgt haar voorbeeld.

 


Angels of the universe Angels of the universe (2000)
Regie Frifrik Thor Fridriksson

IJslandse film naar het gelijknamige boek 'Englar Alheimsins' van Einar Mar Gudmundsson (1993). 'Ik ben geen man, ik ben een wolk in een broek'. Dat 'Angels of the Universe' een psychose zo indringend en voelbaar weet te maken is (...) vooral het werk van acteur Ingvar Eggert Sigurdson. Bron: David Sneek in Trouw. Een film over schizofrene Paul in een psychiatrisch ziekenhuis waar verplegers niet al te zachtzinnig met patienten omgaan. Paul en zijn twee vrienden trekken hun eigen plan en leven in hun zelfgecreëerde wereld.

 


Clean, shaven Clean, shaven (1995)
Regie Lodge Kerrigan

Peter Winter is een psychiatrisch patient die wanhopig probeert om zijn dochter terug te krijgen van haar adoptiegezin. Hij probeert weer normaal te functioneren, maar hoort en ziet vreemde zaken en krijgt daardoor te maken met heftige emotionele uitbarstingen. Dan moet hij op de vlucht slaan voor de wet, aangezien hij verdacht wordt van moord.

 


Conspiracy theory Conspiracy theory (1997)
Regie Richard Donner

Jerry Fletcher is een paranoïde New Yorkse taxichauffeur die in alles een samenzwering ziet. In zijn wereld vermommen alledaagse dingen zich in kwade krachten. Officier van Justitie Alice sutton hoort hem aan en denkt daarbij aan de verdachte omstandigheden waaronder haar vader is vermoord. Ze neemt Jerry's verhalen pas serieus als er werkelijk kwade zaken gebeuren. Dan beginnen ze samen de levensgevaarlijke speurtocht naar de waarheid in een wereld, waarin niemand te vertrouwen is.

 


Donnie Darko Donnie Darko (2001)
Regie Richard Kelly

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

  Fight club Fight club (1999)
Regie David Fincher

Hij is een verzekeringsinspecteur die aan chronische slapeloosheid lijdt, en die wanhopig probeert uit zijn oersaaie bestaan te ontsnappen. Bij toeval ontmoet hij Tyler Durden, een charismatische zeepverkoper met een bizarre levensfilosofie. Tyler gelooft namelijk dat "zelfverbetering" enkel voor de zwakken is, het is "zelfvernieling" dat het leven meer waarde geeft. Samen met Tyler organiseert hij de ultieme vorm van ontspanning: zogeheten "Fight Clubs", waar gewone jonge mannen het beest in zichzelf loslaten in blotevuistgevechten. Het bevrijdend effect op de deelnemende mannen doet een vreemd soort kameraadschap ontstaan, dat al snel gevaarlijke vormen aanneemt.


Murder inside of me Murder inside of me (2005)
Regie David Sauers

Een groep vrienden uit zuidelijk Californië ontdekt dat hun vriend Kile (Paul Dusatko) een geheim heeft die hij zelfs voor zijn verloofde, verborgen wil houden. Hij lijdt aan schizofrenie. Na een reeks familietragedies, beslist hij zijn medicatie niet langer in te nemen. Wanneer het dagelijks leven te zwaar wordt, gaat hij doelloos op straat rondzwerven waar niemand iets van hem afweet.

On my own On my own (1992)
Regie Antonio Tybaldi

Een 15 jarige jongen verheugt zich erop om de vakantie bij zijn moeder door te brengen, maar ze is opgenomen in een psychiatrische kliniek en zijn vader geeft toe dat ze reeds jaren problemen heeft. Na de vakantie gaat hij terug naar school, maar zijn moeder duikt plots op en neemt hem mee voor een nacht in een hotel. Haar uitleg heeft gevolgen voor zijn hele doen en laten.
Pi Pi (2000)
Regie Darren Aronofsky

 

Een geleerde bouwt een supercomputer die vragen over het bestaan van de mensheid zou kunnen beantwoorden. Hij wordt benaderd door zowel een sekte als een belangrijk Wall Street-bedrijf.

 


Sickness Sickness (2005)
Regie Tess Nanavati

 


Some voices Some voices (2000)
Regie Simon Cellan Jones

Ray, een schizofrene jongen, wordt door zijn broer Pete opgehaald uit een inrichting. Pete moet er op toezien dat Ray braaf zijn medicijnen neemt. Als Ray verliefd wordt op Laura, is hij ervan overtuigd dat hij zijn medicijnen niet meer nodig heeft.

 

 

 

De verdieping