Persvoorlichting

Vertegenwoordigers van de pers kunnen contact opnemen met onze persvoorlichter:
Tanja Hoekstra
T: 06-10 66 55 89


Parnassia Informatieservice
Voor vragen over Parnassia, Wonen, psychiatrie, ouderenzorg en de problematiek hieromheen.
T: 088-357 57 57 op werkdagen tussen 09.00-15.00 uur.
24 uur per dag bereikbaar via het contactformulier.


Nieuws

Kwart minder dwang en drang dankzij project Gastvrije Zorg


02-07-2008

Het aantal dwang- en drangmaatregelen om agressie bij GGZ patiënten tegen te gaan op vijf afdelingen van de Parnassia Bavo Groep is in één jaar tijd met 25% afgenomen. Separaties vormen de grootste groep dwang- en drangmaatregelen. Het aantal separatiedagen is in datzelfde jaar met 40% afgenomen. Bij het Klinisch Centrum Acute Psychiatrie vonden in het verleden de meeste separaties plaats. Het aantal separatiedagen is daar zelfs met 50% afgenomen.

Deze uitmuntende resultaten zijn te danken aan het project Gastvrije Zorg! De medewerkers van Parnassia willen dat patiënten zich veilig en welkom voelen. Een proces dat volgens directeur Zorg van Parnassia, Ellen van Hummel, begint bij de voordeur en niet pas op de gesloten afdeling. "Er gaat een grote preventieve werking uit van aandacht besteden aan gastvrijheid, zeker als dat gebeurt vanaf het eerste contactmoment. Het zit ‘m in de bejegening, in de service en zelfs in de gebouwen. Dat voorkomt de aanloop tot escalatie".

Directeur Zorg over gastvrije benadering op Radio 1 
In De Ochtenden van vrijdag 27 juni zat Ellen van Hummel aan tafel met een ervaringsdeskundige. Het gesprek ging over de gastvrije benadering van patiënten waardoor er minder dwang- en drangmaatregelen nodig zijn. Op de website van De Ochtenden is de uitzending te beluisteren.

Minder agressie door gastvrijheid
De effecten van het project Gastvrije Zorg werden ieder kwartaal gemeten door de oordelen van werknemers en patiënten en bezoekers met elkaar te vergelijken. Gebleken is dat gastvrijheid leidt tot meer rust bij patiënten en minder agressie waardoor minder dwang- en drangmaatregelen nodig zijn. Het aantal agressie meldingen ten opzichte van mede-patiënten is gedaald met 10% en het aantal agressie meldingen ten opzichte van medewerkers is gedaald met 38%.

Directeur Zorg over gastvrije benadering op Radio 1 
In het radioprogramma De Ochtenden van vrijdag 27 juni zat Ellen van Hummel aan tafel met een ervaringsdeskundige. Het gesprek ging over de gastvrije benadering van patiënten waardoor er minder dwang- en drangmaatregelen nodig zijn. Op de website van De Ochtenden is de uitzending te beluisteren

Meer informatie over ons Klinisch Centrum Acute Psychiatrie (KCAP).

       Terug naar overzicht